Warme Appel & Kaneelmuffins (Vegan & Glutenvrij)

_DSC0992

De herfst is in het land en de winter komt er al aan. De dagen worden kouder en korter en de avond valt plots weer vroeger. Tijd dus voor echte herfstige gezelligheid: een boek lezen in de zetel, een vuurkorf op het terras, hete chai, de winterjas en handschoenen weer bovenhalen, pompoensoep en de geur van warme appels en kaneel in de oven. Appelen en zoet gebak horen nu eenmaal bij de herfst als pompoenen of het vallen van de bladeren. Om dat universele verlangen naar warme appelcake ook voor mijzelf en anderen onder jullie in te vullen, creëerde ik dit recept voor heerlijke warme appelmuffins zonder suiker of suikervervangers, melk, eieren, gluten of noten. You’re welcome.

Het is de laatste tijd weer zo druk geweest dat ik het bloggen weer even heb verwaarloosd. Het spijt me opnieuw erg, lieve lezers, maar de tijd die in een blogpost kruipt kan best lang zijn: een recept creëren door trial and error, foto’s nemen en een post schrijven doe je nu eenmaal niet op een halfuurtje. En tijd maken tussen de soep en patatten door is niet altijd mijn sterkste punt. De afgelopen maand heb ik een week in Rome doorgebracht, geholpen bij de opening van een nieuwe boerderijwinkel voor de zaak waar ik werk, en een verhuis en verre reis proberen voor te bereiden. Over een kleine week vertrekken ik en mijn geliefde voor drie maanden naar de lente en zomer in Nieuw-Zeeland. Ik plan wel om het bloggen daar verder vol te houden en jullie te overspoelen met nieuwe ideeën. Maar voor alle zekerheid, eerst dus nog dit receptje dat zo bij de herfst past die we hier allemaal ervaren.

Intussen ruikt mijn huis – voor de derde keer op vier dagen tijd – alweer heerlijk naar warme appelen en kaneel en weet ik dat er morgenochtend weer heerlijke muffins op mij wachten. Ik eet deze muffins het liefst als ontbijt. En nee, dat betekent gelukkig niet dat ik ’s ochtends een uur vroeger moet opstaan om muffins te bakken. Ik maak ze de avond te voren, bak ze nét niet af en bewaar ze ’s nachts in de koelkast. ’s Ochtends gaan ze simpelweg nog tien minuutjes de oven in en voila, daar is mijn luxueus ontbijt voor een koude herfstdag.

_DSC1004

Wat zijn de grote troeven van deze muffins? Ten eerste zijn ze een fantastische manier om de overdaad aan appels te verwerken die de herfst met zich meebrengt. Typische tuinappeltjes zoals boskoop of james’ grieve doen het erg goed in deze muffins. Ten tweede bevatten ze geen suiker behalve de natuurlijke fruitsuikers uit de appels. Voor mij zijn ze ruimschoots zoet genoeg, maar als je een echte zoetebek bent of je plant ze te serveren als dessertje, kan je wat honing of ahornsiroop toevoegen voor of na het bakken. De muffins hebben een vrij laag koolhydraatgehalte. De quinoa zorgt voor de nodige eiwitten en geeft je trage energie. Voor nog extra proteïne (en smaak!) kun je een handjevol gehakte amandelen toevoegen of een deel van het rijstmeel vervangen door amandelmeel. Verder zijn deze gezonde muffins heel gemakkelijk te maken en je hebt maar één kom nodig. Ze zijn allergie-vriendelijk en ook geschikt voor veganisten. Het nadeel is wel dat ze door het gebrek aan ei al gauw een beetje taai worden, een probleem dat gelukkig snel verholpen is door ze weer even in de oven te steken.

De psylliumzaadjes in de muffins zijn niet alleen heel gezond voor je spijsvertering, maar werken als eivervanger en zorgen ervoor dat het deeg bij elkaar blijft. Psylliumzaad vind je in de natuurwinkel of online. Als je geen psylliumzaadjes kunt vinden en je bent niet veganistisch, kan je proberen het psylliumzaad en water te vervangen door twee biologische eieren – je zal misschien wel de hoeveelheden meel lichtelijk moeten aanpassen. Gebroken lijnzaad kan ook werken als eivervanger, maar is over het algemeen iets minder krachtig als bindmiddel. Als je hiermee experimenteert, aarzel dan zeker niet om je ervaring te delen in de comments zodat anderen er ook wat aan hebben.

_DSC0996

Warme Appel en Kaneelmuffins

Voor ca. 8 kleine muffins of cupcakes
Noot: Deze muffins zijn enkel gezoet met appels en kaneel. Als je erg van zoet houdt, voeg dan wat honing of ahornsiroop toe naar smaak. Het psylliumzaad is essentieel om de muffins te binden. Je kan dit proberen vervangen door twee losgeklopte biologische eieren – voeg dan geen water toe.

– 1,5 eetlepel psylliumzaadjes (vlozaad)
– 100 ml water
– 2 tuinappelen of biologische appels (samen ca. 350 gram)
– 3 eetlepels olijfolie of gesmolten kokosolie
– 1 theelepel kaneel
– 1/3e theelepel vanillepoeder
– snufje zout
– 75 gram rijstmeel
– 55 gram quinoavlokken of fijne havermout
– 2 eetlepels hennepzaad (of amandelschaafsel, gehakte walnoten,..)
– 1/2e theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)

Doe het psylliumzaad en water in een grote mengkom. Laat ongeveer 15 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil en rasp intussen de appelen in een bord en vet een muffinvorm in met olie.

Klop na een kwartiertje de psylliumgel stevig door met een klopper of houten lepel om lucht in het mengsel te krijgen. Voeg de olie en specerijen toe en klop opnieuw. Voeg de appelen toe en klop alles door elkaar. Voeg tenslotte de quinoavlokken, het rijstmeel, het hennepzaad en de baking soda toe en meng alles goed dooreen met een lepel tot een stevig en egaal deeg. Schep het deeg in de muffinvormen en zet 35-40 minuten in de oven.

Serveer meteen warm op zichzelf of met honing, confituur of yoghurt. Of laat de muffins afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos in de ijskast: zet ze dan 5-10 minuutjes terug in de oven voor je ze opeet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s