Venkelsalade met Loof, Geroosterde Pastinaak & Appeltjes

_DSC0014

Wie denkt dat salades niet bij de herfst passen, moet deze venkelsalade maar eens proberen en zichzelf van het tegendeel overtuigen. Dit gerecht met venkelloof, venkelknol, pastinaak en appel combineert de volle, zoete smaken van de herfst met de frisse lichte toets van een typische salade. Het is een heerlijke en mooie manier om het loof van venkel mee te verwerken in je maaltijd en zo indruk te maken op gasten of gewoon jezelf. Appel, venkel en pastinaak zijn nu ook nog eens volop in het seizoen. Dien de salade lauwwarm op in een grote schaal als bijgerecht, of neem ze koud mee naar je werk voor een gezonde herfstachtige lunch.

Dit is uitzonderlijk al het tweede receptje dat ik hier deel op minder dan twee dagen tijd. Niet alleen de herfst geeft me inspiratie, maar ook de venkels die zo mooi staan te groeien op het veld van de Baarbeekhoeve, waar Jelle van Biohofke vorige zondag een nieuwe boerderijwinkel opende. De venkel en een hoop andere seizoensgroenten komen er letterlijk recht van het veld. Verser vind je ze dus niet. Deze week zijn de prachtige venkels met hun lange loof er in promotie, en daarom bedacht ik dit lekkere saladereceptje.

_DSC0022

Venkel kan je rauw eten, maar wordt in mijn ogen (en mond) nog lekkerder wanneer je ze roostert in de oven. De natuurlijke suikers die in de venkel aanwezig zijn karameliseren  en brengen een zoete, zachte en subtiele anijs-achtige smaak naar boven. Vooral wanneer het weer kouder wordt is het goed om meer ‘verwarmend’ en verwarmd seizoensvoedsel te eten om ons lichaam met zachte hand door de overgang der seizoenen te leiden. Geroosterde venkel leent zich uitstekend als een basisingrediënt voor een salade. Het draadachtige loof kan je best rauw eten zoals ander bladgroen. Het heeft een meer uitgesproken smaak dan de knol en voegt een fris tintje toe aan het gerecht.

Venkel staat ook bekend om haar gezonde, geneeskrachtige werking. De zaadjes bevatten de grootste concentratie geneeskrachtige stoffen en worden vaak gebruikt in kruidenthee, maar ook het loof en zelfs de knol zelf zitten boordevol goede stoffen. Venkel is goed voor je immuunsysteem (het bevat veel vitamine A en C), bevordert een goede stoelgang, kan verlichting brengen bij maaglast, buikkrampen en winderigheid, en bevordert de productie van moedermelk bij vrouwen die borstvoeding geven.

Ga dus gauw op zoek naar een zo vers mogelijke venkel met lekker veel indrukwekkend loof en geniet van alle voordelen en smaak van een goede venkelsalade. Voor een extra herfstige toets en een beetje proteïne kan je een handje gehakte walnoten toevoegen (als je niet allergisch bent). Hou je van nog meer zoet in je salade, meng dan een lepeltje vloeibare biologische honing door de dressing.

_DSC0028

Venkelsalade met Loof, Geroosterde Pastinaak & Appeltjes

Voor 4 personen (bijgerecht) of 2 personen (hoofdgerecht)
– 1 stevige venkelknol met loof
– 2 middelgrote pastinaakjes (samen ca. 400 gram)
– 1 biologische appel, type boskoop of topaz
– 1 eetlepel olijfolie
– vers gemalen zeezout en zwarte peper
– een handjevol walnoten, fijngesneden (optioneel)
voor de dressing:
– 3 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit (of notenolie als je die hebt)
– 1 kleine eetlepel troebele appelciderazijn (of witte balsamico, of citroensap)
– vers gemalen zeezout en zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180°C. Snij het loof en dunnere stengels van de venkelknol en leg ze even opzij. Snij de venkelknol in de lengte vieren, dan in achtsten, dan in nog kleinere stukken. Snij de stukken zo dat je ze in één hap in je mond kan steken, maar de typische venkelvorm nog wel herkent. Schil de pastinaak en snij ze in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Doe de venkel en de pastinaak in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie, peper en zout, en zet ze ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven tot ze knapperig en gaar zijn.

Maak intussen de dressing: doe de olijfolie, appelazijn, peper en zout in een kommetje en roer goed door elkaar. Zet opzij zodat de smaken zich kunnen vermengen. Was het venkelloof en snij het loof en de dunnere stengels fijn.

Wanneer de groenten uit de oven klaar zijn, schep ze in een saladekom of grote schaal. Laat een paar minuutjes afkoelen. Snij intussen de appel in dunne schijfjes. Meng de venkel en pastinaak met het loof, de appeltjes en eventueel wat noten en roer tenslotte de dressing door de salade. Dien lauwwarm op. Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s