ROMIGE KNOLSELDERIJSOEP

_DSC1017

Deze knolselderijsoep is een heerlijke sensatie. Ze is zo zacht en romig en heeft een vol smaakpalet met aardse tinten en een lichtzoete toets. Ze bevat geen room, melk of aardappel en is dus geschikt voor zowat alle diëten, van vegan tot paleo. De boterraapjes en prei in dit recept balanceren de smaak van de knolselderij tot een lichtzoete, hartverwarmende soep die maar weinige mensen zullen laten staan. En ze ziet er ook nog eens prachtig uit! Dat maakt deze soep tot een perfect voorgerecht voor een diner met vrienden, maar natuurlijk is ze ook heerlijk als een gewone doordeweekse lunch.

Er is weinig tot niets moeilijk aan deze soep. Schil de knolselder en gebruik enkel het wit van de prei als je de mooie witte roomboterkleur wil behouden. Ik heb een snufje natriumbicarbonaat toegevoegd om het verkleuren van de soep tegen te gaan – die kan je weglaten als je niet om de kleur geeft. Limoensap of citroensap brengt de smaak van de soep tot een hoger niveau. Het verschil tussen een standaardsoep en een écht lekkere soep zit vaak in een heel simpel trucje: een klein beetje zure smaak toevoegen. Als je je zuur goed doseert, proef je het niet en helpt het om de andere smaken beter tot hun recht te laten komen (overdrijf niet, je wilt niet dat je soep zuur gaat smaken). Vergeet de limoen of citroen dus zeker niet – je kan ook een scheutje appelazijn gebruiken als je geen citrus in huis hebt. Een ander trucje is het zout toevoegen aan het begin van het kookproces, wanneer je de prei of de ui stooft. Dat helpt dan weer om de zoete smaak van de groente beter naar boven te brengen.

 

Romige Knolseldersoep 

Voor 4 personen: 
– 1 knolselder
– 1 stengel prei
– 2 kleine gele boterraapjes
– 1/2e limoen of citroen
– een snufje natriumbicarbonaat
– een eetlepel olijfolie
– een flinke theelepel zeezout
– 750 ml water (of verse groentebouillon, gebruik dan wat minder zout)
– zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
– peterselie en koude olie, om te serveren

Schil de knolselder en snij hem in stukken. Doe hetzelfde met de raapjes. Was de stengel van de prei en snij ook die in stukken. (Als je een mooie witte soep wil, gebruik het groen dan niet mee.) Verhit de olijfolie op een matig vuur in een grote soeppot en stoof hierin de prei met een schep zeezout. Voeg de raapjes en de knolselder toe en stoof het geheel ca. 5 minuutjes op een middelhoog vuurtje. Let op dat de prei niet aanbrandt.

Schenk nu de groentebouillon of het water in de soeppot. Zorg ervoor dat alle groenten zeker onder staan (voeg desnoods nog een beetje water toe). Doe er wat bicarbonaat en een kneepje limoensap bij om de witte kleur te behouden.  Breng het water aan de kook en draai het vuur laag. Laat alles nog een 15-tal minuutjes koken tot de groenten zacht zijn.

Knijp de rest van het sap uit de limoen en voeg dit toe aan de groenten. Blend of mix de soep gedurende minstens een minuut tot een romig geheel (hoe langer je blendt, hoe romiger de soep). Voeg eventueel nog wat water toe tot de soep de gewenste dikte heeft. Dien op met verse peterselie en een scheutje koude lijnzaadolie of olijfolie voor een romige sensatie. Smakelijk!

Een reactie op “ROMIGE KNOLSELDERIJSOEP

  1. Het witte gedeelte van de prei bevat veel fodmaps. Dus het recept voor knolselderij soep is zo niet fodmap arm. Wel met een beetje van het groene gedeelte van de prei

    Like

Plaats een reactie