Over

Welkom! Ik ben Linde en dit is mijn blog. Hier wil ik met jullie mijn recepten delen voor een evenwichtig, gezond en vooral smaakvol leven zonder tarwe, koemelk, geraffineerde suikers en bewaarmiddelen. Daarvoor maak ik gebruik van onbewerkte, plantaardige en gezonde voedingsmiddelen. Hier vind je dus een heleboel inspiratie voor een grotendeels plantaardig eetpatroon gebaseerd op whole foods of onbewerkte ‘natuurvoeding’, écht eten dat je lichaam voedt in plaats van vult.

Iedereen met een voedselallergie of een veganistisch eetpatroon vindt hopelijk heel wat inspiratie op deze blog. Maar ook wie gewoon gezond(er) wil eten kan hier terecht voor nieuwe ideeën en lekkere receptjes. Want iedereen van ons is gebaat bij een eetpatroon dat voornamelijk bestaat uit onbewerkt, ‘echt’ eten, zoals groente, fruit, volkoren granen en zaden. Deze voedingsmiddelen geven je lichaam veel meer voedingsstoffen, vitaminen en mineralen dan bewerkte supermarktproducten en eisen veel minder energie voor de vertering. Energie die je dan in andere dingen kan steken!

Groene Detox Noedel Bowl

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik te horen dat ik overgevoelig ben voor koemelk, eieren en tarwe. Later ontdekte ik dat ik ook gerst, rogge, maïs (en in mindere mate haver en boekweit), soja, noten, pinda’s, de meeste bonen, kikkererwten, champignons, gist en suiker maar moeilijk kan verdragen. Dat vroeg meteen om een complete aanpassing van mijn dieet – en daarbij ook mijn hele levensstijl. Geen cappuccino met koffiekoek on the go, geen broodjes tussen de middag, geen snelle pasta meer. Plots moest ik mijn leven beginnen organiseren en op zoek gaan naar nieuwe ingrediënten en recepten voor mijn dagelijkse kost. Maar wat ik ervoor terugkreeg was het meer dan waard. Vóór mijn dieet was ik constant moe, misselijk, draaierig, wazig en voelde ik me vaak ziek, slap en depressief. Deze symptomen verminderden geleidelijk aan en ik ben weer in staat een normaal leven te leiden. Maar het beste is, dat ik me door mijn allergie steeds meer ben gaan verdiepen in voeding en daardoor tien keer gezonder eet dan daarvoor. Een wereld van verschil: ik voel me nu veel beter, energieker en gezonder.

Deze blog is niets meer of minder dan het verslag van mijn niet-aflatende queeste naar evenwichtig en gezond eten dat net zo lekker smaakt als een ‘normale’ maaltijd en vooral makkelijk en snel te bereiden is. Hier dus geen ingewikkelde gerechten waar je uren voor in de keuken moet staan – daar heb ik zelf ook het geduld niet voor. Ik probeer te koken en bakken met zo weinig mogelijk verschillende speciale ingrediënten (al zul je voor sommige producten waarschijnlijk wel een keer langs je plaatselijke natuurwinkel moeten gaan). Als je wil weten welke producten ik standaard in huis heb, neem dan hier een kijkje.

Je hoeft geen allergie te hebben om het positieve effect te voelen van een dieet zonder onverteerbare bewaarmiddelen, toegevoegde suikers en (met minder) zuivel, vlees en tarwe. Je krijgt minder last van een opgeblazen gevoel of energiedips, slaapt beter en voelt je over het algemeen vaak fitter en meer in balans. Vooral mensen die regelmatig last hebben van prikkelbare darmen, een opgeblazen buik, schommelingen in hun bloedsuikerspiegel of vermoeidheid, zijn gebaat bij een aangepast dieet dat gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten zoals groente, fruit en zaden.

_DSC1013

Ik probeer mijn recepten ook zo goedkoop mogelijk te houden – nog een reden waarom ik waar mogelijk ‘normale’ ingrediënten prefereer boven duurdere zogenaamde ‘superfoods’. Helaas blijven natuurlijke, onbewerkte producten vaak duurder dan kant-en-klare maaltijden vol suiker en additieven. Mijn advies: probeer zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden te kopen, geef geen geld aan verleidelijke maar waardeloze bewerkte producten en gooi zeker niets weg.

Dat zijn trouwens ook belangrijke principes voor een milieubewuste voedingskeuze. Veel van mijn recepten zijn ook nog 100 procent plantaardig en vrij van soja. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en ik probeer lokale ingrediënten te gebruiken.
Het geheim van veganistisch en glutenvrij koken volgens deze principes zit hem vaak gewoon in een terugkeer naar eenvoud. En dat hoeft helemaal niet saai te zijn! In de mediterraanse keuken maakt men bijvoorbeeld ook heel veel gebruik van verse groenten, fruit en koude oliën – en wie vindt Italiaans of Grieks niet lekker? Met de juiste ingrediënten en een beetje creativiteit maak je je menu even lekker en véél gezonder dan in de klassieke keuken.

_DSC0436

Kortom, anders gaan eten lijkt misschien een grote inspanning aan het begin van de rit, maar het is de moeite meer dan waard. Onze dagelijkse voeding heeft nu eenmaal een grote invloed op ons lichaam en onze geest, op onze gemoedstoestand en zelfs op onze persoonlijkheid. Je eetpatroon omgooien vraagt wat planning en organisatie in het begin, maar ik ben er zeker van dat dat voor iedereen mogelijk is. En hoe meer je je bewust wordt van wat je eet, hoe meer je je gaat interesseren voor gezond koken. Ik hoop dat deze blog daarbij kan helpen.
En als je nog verdere vragen, opmerkingen of verzoekjes hebt, laat dan gerust een reactie achter!

P.S. Deze blog en de recepten die ik hier post zijn het resultaat van veel werk en inspanning. Daarom wil ik vragen om geen recepten over te nemen op je eigen site of blog zonder een verwijzing naar de originele link op mijn blog. Laat het me weten in een reactie als je een recept wil delen op een andere pagina, dan kan ik ook een bezoekje brengen aan jouw site. Of contacteer me als je graag eens een receptenruil wil doen met jouw blog. 

2 reacties op ‘Over

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s