Voorraadkast

Wat staat er in mijn voorraadkast?

Ik gebruik zo weinig mogelijk bewerkte producten en ik koop alles in de meest ‘pure’ vorm: whole foods zoals men dat in het Engels zegt. Naast seizoensgroenten en fruit vind je in mijn kast vooral glutenvrije granen, pitten, zaden, olijfolie en kruiden. Sommige van deze zaken zijn algemeen verkrijgbaar, voor andere zal je misschien een bezoekje aan de plaatselijke biowinkel moeten brengen. Hieronder een overzicht van mijn favoriete voedingsmiddelen in mijn voorraadkast:

Volkoren rijstmeel. Om pannenkoeken, brood en crackers te bakken. Verkrijgbaar bij de natuurwinkel. In de Aziatische supermarkt vind je veelal de witte variant (rijstbloem), waar de vezels uitgehaald zijn en die minder lekker en gezond is dan het bruine rijstmeel.
Volkoren basmatirijst en zilvervliesrijst. Volkoren rijst is een onbewerkt product, bevat nog vezels en balaststoffen en is rijker aan nutriënten dan de witte variant. Basmatirijst is een eeuwenoude rijstsoort die makkelijk te verteren is.
Quinoa en quinoameel. Bestaat in rode en witte varianten, ik gebruik vaak een mengeling van de twee. Quinoa wordt vaak geprezen om haar groot aandeel proteïnes en laag koolhydraatgehalte. Er bestaat geen twijfel over dat quinoa erg gezond is, maar ik probeer mijn gebruik toch enigszins te beperken omwille van de hoge kostprijs van quinoa, zowel in termen van winkelprijs als op ecologisch en sociaal vlak. De quinoahype in het Westen heeft er namelijk niet alleen voor gezorgd dat de prijs bij ons verdrievoudigde, maar ook dat lokale boeren in de Peru en Bolivië hun eeuwenoude quinoa niet meer kunnen betalen. Meestal meng ik quinoa met rijst en quinoameel met rijstmeel.
Volkoren rijstpasta. Pasta gemaakt van 100% volkoren rijstmeel, bijvoorbeeld van het merk Rizopia. Verkrijgbaar in de biowinkel.
Rijstvlokken en quinoavlokken. Ideaal voor pap en crumble deeg.
– Rijststroop.
Een suikervervanger, gemaakt van – de naam zegt het zelf- gefermenteerde rijst. Rijststroop bevat bijna geen fructose maar bevat wel glucose, die je bloedsuikerspiegel doet stijgen en dalen. Ik gebruik het daarom met mate. 
Extra vierge olijfolie. Koudgeperste olijfolie is een goede bron van omega 9 en antioxidanten. Samen met kokosolie en palmolie, is het ook de enige plantaardige olie die je kan verhitten tot ca. 180-200°C zonder dat er schadelijke transvetten (gelinkt aan hart- en vaatziekten en kankers) vrijkomen. Bak dus altijd met olijfolie in plaats van zonnebloem-, lijnzaad- of koolzaadolie. De laatste zijn wel goed om koud te gebruiken bij salades.
Arrowroot. Wordt verkocht in de natuurwinkel als het gemalen meel van de arrowroot of pijlwortel. Je kan het gebruiken als bindmiddel om sauzen te dikken of om uiteenvallen bij glutenvrij gebak tegen te gaan. 
Pompoenpitten en zonnebloempitten. Ideaal als notenvervangers. Pitten bevatten veel plantaardige onverzadigde vetten die je in noten ook terugvindt. Lekker in salades, gebak, desserts, of als tussendoortje.  
Lijnzaad en hennepzaad. Lijnzaad kun je mengen met water en gebruiken als ei-vervanger. Zowel lijnzaad als hennepzaad bevatten veel voedingsstoffen en zijn tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar.
Psyllium zaadjes en vezels. Een fantastisch bindmiddel in glutenvrij brood en gebak. Te vinden in de natuurwinkel of op internet.
Gember. Lekker in smoothies, gebak, curry’s en marinades, en natuurlijk in thee. Gember helpt bij misselijkheid, maaglast, keelpijn, dehydratie (een kater), en gewoon superlekker. Niet gebruiken als je hoge koorts hebt.
Grof & fijn zeezout, himalayazout of kruidenzout, verse & gedroogde kruiden.
– Aardappelen en zoete aardappel.
– 
Look.
– Avocado’s.
– Diepgevroren blauwe bessen.
– Heel veel seizoensgroenten en fruit. 

 

Ik verkies zo veel mogelijk producten biologisch te kopen omwille van de milieu-impact en om pesticiden zo veel mogelijk te vermijden. (Dit geldt zeker voor vlees, vis en zuivel wanneer ik deze eet.) Of je al dan niet biologisch wil kopen is natuurlijk een eigen keuze die afhangt van veel factoren. Als je twijfelt over welke groenten en fruit al dan niet bio te kopen, kan de ‘Dirty Dozen’ tabel een handige richtlijn zijn. Dit is een lijst van de groenten en fruit die in niet-biologische landbouw de meeste pesticiden bevatten. Je vindt ze onder andere hier.

Waar koop je het beste je groenten en fuit, zo vers mogelijk? In supermarkten (ook bio) komen de meeste groenten via de groothandel: daardoor zijn ze vaak minder vers, duurder en overdreven verpakt. Als je buiten de stad woont, kan je misschien terecht bij de lokale (bio)boer. In Antwerpen verkoopt Biohofke groenten en fruit rechtstreeks van de boer in hun winkel en op verschillende markten. In Brussel vind je het beste aanbod op de biomarkt in Les Ateliers de Tanneurs.
Wat Gent, Leuven en Nederland betreft ben ik helaas (nog) niet erg goed op de hoogte, dus goede tips zijn altijd welkom!

Een reactie op “Voorraadkast

Plaats een reactie