Je kunt deze broodjes het best omschrijven als een mengeling tussen chapati, Indische platbroodjes, en pita-broodjes. Ze zijn een ideaal gemakkelijk initiatief voor gewoon tarwebrood of de glutenvrije (vaak suikerrijke) broden uit de supermarkt. Het duurt niet erg lang om deze broodjes te maken, en je kan ze makkelijk bewaren en later weer opwarmen in de pan of tussen de broodrooster. Nog een voordeel van deze broodjes is dat ze uit volkoren en vezelrijk rijstmeel bestaan, maar toch lekker licht smaken en ogen. Ze zijn ook nog eens vegan, glutenvrij, maïsvrij en gistvrij. Een ideaal recept voor iedereen dus.
Eén van de moeilijkste dingen die er zijn bij een dieet zonder gluten, ei en maïs, is brood of zelfs maar iets broodachtig vinden. De meeste glutenvrije broden die je in de winkel vindt bevatten maïs(zet)meel of ei. Omdat ik door mijn eliminatiedieet eerst ook geen boekweit, haver of gist mocht eten, leek de zoektocht naar brood me helemaal hopeloos. Zelfs maar een recept voor een geschikt brood was nergens te vinden.
Toegegeven, het is niet simpel om met enkel rijstmeel een goed brood te bakken. En dan bedoel ik geen crackers, maar iets dat lekker zacht is en dat je echt kan kauwen. Ik had de moed dan ook al lang opgegeven toen ik onlangs besloot om het toch nog eens te proberen. Omdat brood zonder gist en gluten maar moeilijk kan rijzen, zocht ik naar iets wat zowieso ‘platter’ mag blijven. Mijn inspiratie haalde ik in de Indische keuken. Daar bakken ze kleine platte broodjes, chapati’s, gewoon in de pan. Ik verving het tegenwoordig algemene recept met tarwemeel door een versie met rijstmeel. Je kunt deze chapati’s het best vergelijken met iets tussen tortilla’s en pitabroodjes (meer nog, je kunt uit dit recept ook tortilla’s of pitabrood maken als je de broodjes platter of dikker maakt). Geen boerenbrood zoals het onze, maar wel superlekker en zacht vanbinnen, zoals… jawel, brood!
Ik ben erg blij met dit recept: het is zo eenvoudig en snel klaar omdat je geen oven moet voorverwarmen of het deeg niet moet laten rijzen. Het magische ingrediënt in deze broodjes is arrowroot, een product dat te verkrijgen is in elke natuurwinkel. Arrowroot is de gemalen wortel van de arrowrootplant. Je kan het gebruiken om sauzen te binden en deeg bij elkaar te houden in glutenvrije recepten. Probeer de chapati’s dus niet zonder te maken, dan gaat het deeg brokkelen en wordt het erg moeilijk de broodjes plat en helemaal heel te bakken in de pan.
De andere ingrediënten voor dit recept zijn water, rijstmeel, zout, olijfolie en natriumbicarbonaat met wat azijn (om de natriumbicarbonaat te activeren). Alles even kneden tot een mooie elastische bal en er dan platte broodjes van drukken of rollen. Broodjes in de pan, even bakken en klaar! Alles bij elkaar nog geen kwartiertje werk. En genieten maar van een dagelijks stukje ‘brood’.
Serveersuggesties:
– Beleg met een avocado, limoen en zout.
– Beleg met in de oven gegrilde schapenfeta en olijfolie.
– Vul als een pitabroodje met gebakken groentjes en sla.
– Gebruik om in je soep te doppen of bij een curry.
– Doe een fijngesneden teentje look en wat italiaanse kruiden door het deeg, bestrijk de broodjes tijdens het bakken met olijfolie, en eet ze als lookbroodjes.
Chapati of Pitabrood van Rijstmeel
Voor 3-4 kleine broodjes:
– 150 gram volkoren rijstmeel + 1 à 2 el om door te rollen
– 2 el arrowroot (12 gram)
– 1 el extra vierge olijfolie
– 1 kleine tl natriumbicarbonaat
– 1 tl pure appelazijn of citroensap
– 1 kleine tl fijn zeezout
– 100 ml water
Meng in een grote kom het rijstmeel met de arrowroot, natriumbicarbonaat, appelazijn en zout. Voeg de olijfolie toe en dan beetje bij beetje het water. Roer met een lepel om tot alles goed gemengd is. Het is normaal dat het deeg nog een klein beetje kruimelig is. Kneed het mengsel nu met je handen tot een egale bal. Als het goed is, zul je merken dat het vochtiger wordt. Blijft het deeg te kruimelig, voeg dan een paar druppels water toe en kneed verder. Is het deeg te nat en plakkerig, rol het dan door wat extra rijstmeel tot het een egale, licht elastische bal wordt.
Verdeel de deegbal in twee delen en verdeel deze nog eens in twee, zodat je vier kleine ballen hebt. Bestrooi een schoon werkvlak met wat rijstmeel, leg de eerste bal op het meel en plet hem met je handen tot een platte ronde schijf van ongeveer een centimeter dik. Je kan eventueel een deegrol of lege bokaal gebruiken om het deeg uit te rollen. Leg de chapati even op een vel bakpapier of een houten plank bestrooid met wat rijstmeel. Ga verder met de andere chapati’s.
Verhit daarna een koekenpan met anti-aanbaklaag op een middelhoog vuur. Wacht tot de pan helemaal opgewarmd is en leg er dan voorzichtig de eerste chapati in – gebruik hiervoor best een spatel. Bak ongeveer 3 minuten op elke kant, tot beide zijden goudbruin zijn. Herhaal voor de andere chapati’s. Ze zijn het lekkerst wanneer ze nog een beetje warm zijn.
P.S. Hou je meer van de smaak en textuur van volkoren brood en ben je op zoek naar een meer vezelrijk alternatief? Probeer dan deze volkoren lijnzaad chapati eens.
Leuk recept! Zou je ze ook in de oven kunnen bakken?
LikeLike
Ik heb het nog niet geprobeerd, maar zie niet in waarom niet. Ik zou in dat geval je oven vrij heet zetten (250°) en ze kort bakken, ca. 5-10 minuten. Tussendoor best goed in de gaten gaan want planbrood kan snel gaan in de oven 😉 succes!
LikeLike
Ik heb het recept precies opgevolgd, het is een soort nat zand dat niet te bakken is, laat staan te eten… ik snap het niet. Hoe krijg je het elastisch.. want dit is gewoon zand in je pan
LikeLike
Kun je er meer maken en invriezen?
LikeLike
Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik zou denken dat dat wel moet lukken. Je kan ze opwarmen in de broodrooster.
LikeLike